Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Borostyán

Ezt az ásványt már a történelem előtti idők óta használják ékszerként, amulettként füstölőszerként.

Manapság gyönyörű ékszerek készülnek belőle, általában ezüst foglalattal, azonban vigyázni kell rájuk, mert érzékenyek a vegyszerekre (pl. parfümök), és a nyomásra, hiszen rendkívül puha ásvány (2-2,5 Mohs-keménységű). Előszeretettel készítenek belőle baba-láncokat. Úgy tartják, hogy a fogzási fájdalmakat csökkenti, és nyugtatja a piciket. (Üzleteinkben is tartunk baba láncokat, amik mindegyike szemenként csomózott és rejtett kapcsos a picik védelme érdekében)

A borostyán az ún. organikus eredetű kövek közé tartozik, hiszen nem más, mint a fenyő megkövült gyantája. Neve a német börnen=égni igéből származik, ami arra utal, hogy meggyújtható. Ekkor a tömjénhez hasonló jellegzetes égett gyanta illatot áraszt. Sajnos ezt a típusú ásványt (is) gyakran hamisítják, viszont a hamisítványok sosem adják ezt a jellegzetes illatot. Beazonosításnál az is segítség lehet, hogy ruhával megdörzsölve a valódi kövek elektromos töltést kapnak és apró tárgyakat vonzanak magukhoz.

Színe aranysárga barna vagy narancsos, de előfordulnak zöld, vörös, ibolya és fekete színű kövek is. Általában apró méretű köveket találnak, de egyes lelőhelyeken nem ritkák a 10 kg-os darabok sem. Az ásvány jellegzetessége, hogy tartalmazhat rovarokat mohát, zuzmót, leveleket is, azonban a nagyobb méretű kövekben békák, gyíkok is előfordulnak.

Levegőbuborékok is lehetnek benne, ami azonban homályos megjelenést adhat a kőnek, ezért szokták olajban hevíteni, és ettől az ásvány kitisztul.

Ambroid: apró, de valódi borostyán darabok felhevítésével és összenyomásával sajtolt borostyán