Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Zafír

A zafír a nevét a színéről kapta (görög ’kék’). Már az ókor óta ismert és szeretett ásvány. Azonban zafír néven sokszor a lápiszt értették.

Az 1800-as években ismerték fel, hogy a rubinnal együtt a kurund csoportba tartozik. Színadó anyaga a vas és a titán, ezek különböző színárnyalatokat eredményeznek. Ezeket a színváltozatokat minősítő szóval illetik, pl. zöld zafír, sárga zafír. A legértékesebb a tiszta mélykék színárnyalata. Esetleg előfordulhatnak rutil zárványok is benne, ekkor jellegzetes „csillaghatást” láthatjuk.

A zafírt a bölcsesség köveként ismerik. Minden színváltozatnak megvan a maga jellegzetes bölcsessége. pl. a fekete zafírt kiváló védőkőnek tartják.

Biztosítja az elme békéjét és a higgadtságot, segíti az önkifejezést. Általa észre vehetünk olyan igazságokat, összefüggéséket is, melyek egyébként rejtve maradnának elötünk.

Manapság is kedvelt ékszer, főleg ezüsten és aranyban befoglalva.

A történelem folyamán rengeteg híres zafírt jegyeztek fel. Ezeknek kalandos útjait a mai napig nyomon kísérhetjük. pl. az angol koronaékszereket díszítő „Szent Edward” és „Stuart-zafír”. Vagy akár a legnagyobb csiszolt zafír (536 ct) az „India csillaga” amit az Amerikai Természettudományi múzeumban őriznek.