Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Achát festés

Az achát egy jellegzetesen sávos ásvány. Ez a sávos rajzolat a ritmusos kristályosodás következménye. A sávok lehetnek eltérő vastagságúak, és különböző színűek. Éppen ezért az achátok könnyen felismerhető látványos ásványok, melyeket már az ókori rómaiak is ismertek, sőt már ők is alkalmaztak festési eljárásokat.

A festési technológiát az 1820-as években Németországban fejlesztették tökéleteségre. A festhetőség az eltérő rétegekben nem egyforma. A könnyen festhető rétegeket puhának a nehezen festhetőeket pedig keménynek nevezik. (A tömött kvarcból álló rétegek alig vagy egyáltalán nem veszik fel a festéket. )

A festéshez általában szervetlen festékanyagot használnak, mivel a szervesek nem állják a fényt és gyengébb színhatásúak.

A megfelelő színeket különböző eljárásokkal érik el, amik általában ipari titoknak minősülnek. De általánosságban azért azt lehet tudni, hogy mindegyik színt speciális anyaggal és kezeléssel érnek el. (pl. a kék szín színezőanyaga a vas, először telített sárga vérlúgsó oldatban áztatják majd utána vasvitriolban főzik.) Egyes színeket savazással és hevítéssel, míg másokat csak hevítéssel érnek el.

Mindenképp fontos azonban, hogy ezek a színek tartósak. Az így nyert achát csiszolatok és ékszerek rendkívül látványosak. Sok esetben keresettebbek, mint a természetes színek. Ezeket a színeket különböző csiszolási formákkal, akár fazettált, akár mattított csiszolással kobinálva, achát ékszerek rendkívül széles választékát kapjuk. 

Gyakori kérdés szokott lenni, hogy akkor ezek teljesen elveszítik-e a rájuk jellemző energiákat. Üzleteinkben erre azt a választ szoktuk adni, hogy oka van annak, hogy valakit melyik kő szólít meg. Legyen az színezett, vagy eredeti színű, az achát mindenképpen sokat segíthet nekünk, hiszen régóta az elfogadás köveként ismerik.