Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Ásvány gömbök

A gömb forma már régóta a kultúránk része. Alapvetően egy tökéletesség jelkép. (A lecseppenő víz is azért igyekszik ezt a formát felvenni, mert számára ez a leg energiatakarékosabb.)

Az ásványokat is régóta csiszolják erre a formára. A klasszikus kristálygömbök is hegyikristályból készültek(készülnek). Úgy tartják, hogy akinek van hozzá adottsága az ebben megláthatja a jövőt.

A technológia fejlődésével azt várnánk, hogy egyszerűbb lesz a kicsiszolácsuk és ez által olcsóbbá válnak. Ám ez sajnos nem ilyen egyszerű. A gömb forma kialakításához először egy egyenlő oldalú kockát csiszolnak ki. Majd az éleket újra meg újra ferdére vágják és lecsiszolják amíg legömbölyödött, sokszögű test nem lesz belőle. A golyó befejezése megfelelő csiszoló edényben történik kézzel.

Ehhez megfelelő méretű és minőség kristályokra van szükség. Sajnos azonban az ehhez felhasználható ásványok egyre kevésbé elérhetőek. Valamint pl. a hegyikristály esetében a tiszta áttetsző, zárványtól mentes gömbök a kedveltek. Ez a rész pedig általában az ásvány csúcsa, amiből viszonylag kis méretű göböt lehet csak kicsiszolni. Így a jó minőségű ásványgömbök ára egyre drágul.

A történelem folyamán többször is találkozhatunk karakteres gömbökkel. Elég csak a magyar jogarra gondolni, amiben egy gyönyörűen csiszolt hegyikristály gömb található (három oroszlán vésettel)

2023-03-06

Moqi pár- A szerelmesek köve

Ezt az ásványt a szerelmesek kövének is hívják, mivel mindig párban vannak: egy fiú és egy lány. A férfi kő egy picit durvább és a szaturnusz gyűrűre hasonló kitüremkedés található rajta. A női kő finomabb tapintású, nincs rajta kitüremkedés, sőt esetenkét bemélyedés is található rajta.

Lelőhelye Amerika, legfőképpen Arizóna. Az indiánok már több száz éve nagy becsben tartják őket. Ezeket előszeretettel ajándékozták szeretteiknek. Ebből kifolyólag indián kőnek vagy sámánkőnek is hívhatják őket.

Az indián hitvilág szerint megvéd minket a tűztől, a negatív erőktől és a rossz barátoktól is.

Általában gömbölyded formájú, de nem homogén kőzet. Egy homokkő magot vesz körbe egy vas-oxid réteg. Ebből adódóan a férfi és a női kövek bizonyos részeiken vonzák, más részeiken pedig taszítják egymást. (Pont úgy, mint egy átlagos párkapcsolatban)

Ez az ásvány meghálája a szeretetet és nagy segítség lehet olyanok számára, akik nehéz időszakon mennek át és nehezen teremtenek kapcsolatot az emberekel. Úgy tartják, hogy segíthet bevonzani az életünkbe a megfelelő párkapcsolatot.

Szét választani nem szabad őket. Még akkor sem, ha az ember rátalál a párjára.

2023-02-06

Zafír

A zafír a nevét a színéről kapta (görög ’kék’). Már az ókor óta ismert és szeretett ásvány. Azonban zafír néven sokszor a lápiszt értették.

Az 1800-as években ismerték fel, hogy a rubinnal együtt a kurund csoportba tartozik. Színadó anyaga a vas és a titán, ezek különböző színárnyalatokat eredményeznek. Ezeket a színváltozatokat minősítő szóval illetik, pl. zöld zafír, sárga zafír. A legértékesebb a tiszta mélykék színárnyalata. Esetleg előfordulhatnak rutil zárványok is benne, ekkor jellegzetes „csillaghatást” láthatjuk.

A zafírt a bölcsesség köveként ismerik. Minden színváltozatnak megvan a maga jellegzetes bölcsessége. pl. a fekete zafírt kiváló védőkőnek tartják.

Biztosítja az elme békéjét és a higgadtságot, segíti az önkifejezést. Általa észre vehetünk olyan igazságokat, összefüggéséket is, melyek egyébként rejtve maradnának elötünk.

Manapság is kedvelt ékszer, főleg ezüsten és aranyban befoglalva.

A történelem folyamán rengeteg híres zafírt jegyeztek fel. Ezeknek kalandos útjait a mai napig nyomon kísérhetjük. pl. az angol koronaékszereket díszítő „Szent Edward” és „Stuart-zafír”. Vagy akár a legnagyobb csiszolt zafír (536 ct) az „India csillaga” amit az Amerikai Természettudományi múzeumban őriznek.

2022-09-23

Rubin: A szenvedély köve

Nevét jellegzetes piros színéről kapta (lat. Rubeus) A zafírral együtt a kurund csoport tagja. 1800 táján ismerték fel, hogy csak ez a két kő tartozik ebbe a csoportba. (előtte pl. a gránátot is rubinnak hívták. Valamint karunkulusnak nevezték a piros spinellel együtt.)

Színárnyalatai a rózsaszíntől a bíborig esetleg a barnásvörösig terjedhetnek. Ez sok esetben utalhat a lelőhelyre is, azonban csak a színből nem lehet beazonosítani az ásvány származási helyét. Így pl. a ”burmai rubin” megnevezés félrevezető, inkább minőségi kategóriát jelöl. Színeloszlása gyakran egyenletlen, foltos. Színét a króm adja, barnás árnyalatoknál pedig a vas. Színe hevítéssel javítható.

Rideg ásvány, így csiszolásánál ezt figyelembe kell venni. A gyémánt után a legkeményebb anyag.

Úgy tartják, fokozza az életszenvedélyt, de sosem önpuszító módon. Serkenti a szívcsakrát. A bőséget hozó kövek közé sorolják. Nemcsak megszerezni, de megtartani is segít a javakat és a szenvedélyt. Bátorságra és határozottságra ösztönöz.

Fizikálisan jó hatással van a szívre, nyirokrendszerre a keringésre és az ivarszervekre.

A kos, rák, oroszlán, nyilas és skorpió csillagjegyekhez társítják.

2022-06-16