Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Amazonit

Az amazonit a földpátok közé tartozik, akárcsak a holdkő és a labradorit. Megjelenése elég változatos: színe lehet színtelen, fehér, sárga, rózsaszín, vörös, zöld, vagy kékeszöld is. Leggyakrabban azonban a kék és a zöld színekkel találkozhatunk. Nevét az Amazonas-vidékről kapta.

Az amazonit az egyik olyan ritka ásvány, ami a napfény hatására nem kifakul (mint pl. a rózsakvarc), hanem erősödhet tőle a színe.

Megfelelő minőségben gyönyörű ékszerek alapanyaga.

Úgy tartják, kiegyenlíti a női és férfi energiákat. Nyugtatja az agy és az idegrendszer működését, ezáltal segít egyensúlyban maradni. Hatékonyan védhet minket az elektroszmog ellen. Segít a problémamegoldásban, mivel általa több oldalról is megvizsgálhatjuk azt.

2021-02-26

Achát

Már 3000 évvel ezelőtt is ismert ásvány volt. Pecséthengereket, ékszereket, gemmákat és edényeket is készítettek belőle.

Szintén a kvarccsoporthoz tartozik, koncentrikusan héjas kalcedon, amelybe néha opálos anyag is rakódik. A sávok lehetnek eltérő és azonos színárnyalatúak is.

A legtöbb achát szürkés színű, éppen ezért festéssel varázsolják őket élénk színűre. Az achátfestést már a rómaiak is ismertél, de Németországban dolgozták ki igazán a technológiát az 1820-as évektől. A szakemberek a könnyen festhető rétegeket puhának, a többit pedig keménynek nevezik. A pontos festési technológia mindig cégtitok. Fontos azonban kiemelni, hogy ez sosem felületi festést jelent, hanem az egész ásványt színezik meg anyagában. Így a festék nem kopik ki.

Ma igazán színpompás ékszerek kedvelt alapanyaga. Az ezotériában az elfogadás köveként ismert. Serkenti az agyműködést, és jó hatással lehet az emésztésre is. Segít a depresszió leküzdésében.

 

2021-01-15

Lápisz Lazuli (kék kő)

Fő alkotója a lazurit (25-40%), mely mellett mindig jelen van más ásvány is (pl. pirit, csillám, diopszid stb.) A változó összetétele miatt igen változatos a fizikai megjelenése is. (Pl. a színe a mély kéktől az egészen fehéres ásványig, vagy a mohs- keménysége: 5-6 ig.)

Ez az egyik leg régebben használt ásvány. Már a történelem előtti időkben is készítettek belőle ékszereket. A középkorban pedig népszerű volt festékek alapanyagaként és templomi berakásokat, falborításokat is készítettek belőle.

Sok híres tárgyban, pl. Tutankhamon maszkjában is megtalálható.

A világon sokfelé megtalálható, azonban a legszebb minőségű ásványok Afganisztánból érkeznek. Ezekben a szín egyenletes eloszlású, és sávokban megjelenik benne a pirit is. Általában elmondható, hogy minél kékebb, annál tisztább minőségű az ásvány. A származási hely sokszor következtethető az ásvány minőségéből: Az Orosz országból érkező kövekben pl. általában erősen érvényesül a kalcit okozta fehér szín.

A harmadik szem és a torokcsakra kövének tartják. Jótékonyan hat az idegrendszerre, segít összeszedni a gondolatainkat. Migrénes fejfájásra is ajánlják. Rákos megbetegedések korai szakaszában is segítség lehet.

2020-11-04

Borostyán

Ezt az ásványt már a történelem előtti idők óta használják ékszerként, amulettként füstölőszerként.

Manapság gyönyörű ékszerek készülnek belőle, általában ezüst foglalattal, azonban vigyázni kell rájuk, mert érzékenyek a vegyszerekre (pl. parfümök), és a nyomásra, hiszen rendkívül puha ásvány (2-2,5 Mohs-keménységű). Előszeretettel készítenek belőle baba-láncokat. Úgy tartják, hogy a fogzási fájdalmakat csökkenti, és nyugtatja a piciket. (Üzleteinkben is tartunk baba láncokat, amik mindegyike szemenként csomózott és rejtett kapcsos a picik védelme érdekében)

A borostyán az ún. organikus eredetű kövek közé tartozik, hiszen nem más, mint a fenyő megkövült gyantája. Neve a német börnen=égni igéből származik, ami arra utal, hogy meggyújtható. Ekkor a tömjénhez hasonló jellegzetes égett gyanta illatot áraszt. Sajnos ezt a típusú ásványt (is) gyakran hamisítják, viszont a hamisítványok sosem adják ezt a jellegzetes illatot. Beazonosításnál az is segítség lehet, hogy ruhával megdörzsölve a valódi kövek elektromos töltést kapnak és apró tárgyakat vonzanak magukhoz.

Színe aranysárga barna vagy narancsos, de előfordulnak zöld, vörös, ibolya és fekete színű kövek is. Általában apró méretű köveket találnak, de egyes lelőhelyeken nem ritkák a 10 kg-os darabok sem. Az ásvány jellegzetessége, hogy tartalmazhat rovarokat mohát, zuzmót, leveleket is, azonban a nagyobb méretű kövekben békák, gyíkok is előfordulnak.

Levegőbuborékok is lehetnek benne, ami azonban homályos megjelenést adhat a kőnek, ezért szokták olajban hevíteni, és ettől az ásvány kitisztul.

Ambroid: apró, de valódi borostyán darabok felhevítésével és összenyomásával sajtolt borostyán

2020-09-01