Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Hegyikristály változatok

Amióta az emberiség felfedezte az ásványok szépségét, azóta igyekszik őket a maga módján szebbé, viselhetőbbé tenni. Természetesen gyönyörű és egyedi minden nyers hegyikristály is, sőt azok is lehetnek egészen különlegesek, mint pl. a Herkimer gyémánt néven emlegetett speciálisan duplacsúcs formájú ásványok, vagy a lemúria, melyről egy korábbi bolgunkban olvashatnak.

Már az ókor óta igyekszünk az ásványokat pl. csiszolással szebbé, viselhetőbbé tenni. A mai technológiával pedig a hegyikristályok egészen változatos formáját érhetjük el.

Csiszolásuknál ma is megkülönböztetjük a sima felszínű, vagy a fazettált csiszolást, az utóbbi pár évben pedig az ún. mattított csiszolású ékszerek is divatba jöttek. Ezeknek a tapintása egészen különös érzetet kelt. Az aura kvarc is egy speciálisan felület kezelt hegyikristály. Ekkor ugyanis lézerrel kezelik az ásvány, és ettől egészen különleges fénye lesz a kőnek.

Azonban nem csak az ásvány feszínén tudunk ma már módosítani. A kereskedelemben „robbantott” hegyikristály néven emlegetett ásványt hőkezelésnek vetik alá. Ekkor a köveket felhevítik, majd hirtelen lehűtik. Ennek eredményként az ásvány belseje rendkívül zárványos lesz, akár teljesen elveszítheti a rá jellemző áttetszőségét. Úgy néz ki mintha felrobbant volna a belseje. Innen is kapta a nevét. Üzleteinkben mindig elmondjuk ezeknél az ékszereknél, hogy az átlagosnál törékenyebbek. Egészen látványos divatékszerek készülnek pl. fazettált hegyikristály és robbantott hegyikristály kombinálásából. Érdekes vevői visszajelzés, hogy ezek az ásványok képesek regenerálódni. Ekkor a belső szerkezetük idővel kitisztul.

Bármilyen hegyikristály is válasszunk, mindenképpen egy csodás energiákkal rendelkező ásványi ékszert kapunk.

2024-06-06

Ásványok kombinálása

Üzleteinkben gyakori kérdés szokott lenni, hogy a különböző ásványokat lehet-e együtt használni.

Erre a legegyszerűbb válsz, hogy igen. Az ásványok nem bántják egymást, sőt vannak kifejezetten ajánlott kőkombinációk.

Általánosságban elmondható, hogy a hegyikristály, mint a kristályok kristálya, minden mellette levő kő hatását megerősíti. Így pl. kristályvíz (elixír) készítésnél szinte mindig szoktak a vízbe tenni hegyikristályt is.

Amennyiben ékszer viseléskor szeretnénk kombinálni a köveket, ott az egyetlen limitáló tényező az ásványok keménysége lehet. Általában érdemes azonos keménységű ásványok összefűzése, hogy az elkészült ékszer tartós legyen. pl. a malachit puhább ásvány, így általában nem része a vegyesen fűzött ékszereknek.

Üzleteinkben rendszeresen tartunk különböző ásványokból összefűzött karkötőket. Ilyen pl. a „Babaváró” karkötőnk. Ez rózsakvarc, holdkő és ametiszt kombinációja. Vagy a „Belső erő” fantázia nevet viselő karkötőnk, ami ónixból, rózsakvarcból és holdkőből áll. Az utóbbi időben pedig divatosak a páros karkötők. Ezek különböző ásványokból állhatnak össze pl. csakra kövek kombinálva hegyikristállyal, valamint lávakővel, így a pár hasonló de mégis különböző karkötőt tud viselni.

2024-05-07

Heliotróp

Az egyik legjellegzetesebb ásvány. A szép minőségű változataiban látványosan elkülönül a sötétzöld alapszín és az azt tarkító vörös pöttyök. Jellegzetes kinézetének köszönhetően a középkorban különleges erővel rendelkező kőnek tartották, hiszen a vörös pöttyök jelképezték Krisztus vérét. Így már ekkor kedvelt talizmánkő volt.

Eredeti neve: „napfordító” ma már nem értelmezhető. A kereskedelemben a vérjáspis nevet kapta (bár valójában nem a jáspisok közé tartozik). Külön érdekesség, hogy sokan angolról visszafordítva (bloodstone) vérkőként is keresik. Ám a vérkő a hematit magyar megfelelője. Így mindig érdemes pontosítani, hogy melyik ásványt is keressük. Ha nem vagyunk biztosak benne, kérjük szakember véleményét.

Jellegzetes vörös pettyeit a vas-oxid okozza.

Az ásványgyógyászat kedvelt köve. Úgy tartják segítségével hatékonyan lehet küzdeni a daganatos megbetegedések ellen. A negativitás száműzőjeként is ismerik, valamint kitűnő földelő és védelmet nyújtó hatást tulajdonítanak neki. Segít a leterhelt elmét elcsendesíteni.

Napjainkban fantasztikus ékszerek készülnek belőle. Ásványkarkötők, medálok fontos alapanyaga.

2024-03-04

Achát festés

Az achát egy jellegzetesen sávos ásvány. Ez a sávos rajzolat a ritmusos kristályosodás következménye. A sávok lehetnek eltérő vastagságúak, és különböző színűek. Éppen ezért az achátok könnyen felismerhető látványos ásványok, melyeket már az ókori rómaiak is ismertek, sőt már ők is alkalmaztak festési eljárásokat.

A festési technológiát az 1820-as években Németországban fejlesztették tökéleteségre. A festhetőség az eltérő rétegekben nem egyforma. A könnyen festhető rétegeket puhának a nehezen festhetőeket pedig keménynek nevezik. (A tömött kvarcból álló rétegek alig vagy egyáltalán nem veszik fel a festéket. )

A festéshez általában szervetlen festékanyagot használnak, mivel a szervesek nem állják a fényt és gyengébb színhatásúak.

A megfelelő színeket különböző eljárásokkal érik el, amik általában ipari titoknak minősülnek. De általánosságban azért azt lehet tudni, hogy mindegyik színt speciális anyaggal és kezeléssel érnek el. (pl. a kék szín színezőanyaga a vas, először telített sárga vérlúgsó oldatban áztatják majd utána vasvitriolban főzik.) Egyes színeket savazással és hevítéssel, míg másokat csak hevítéssel érnek el.

Mindenképp fontos azonban, hogy ezek a színek tartósak. Az így nyert achát csiszolatok és ékszerek rendkívül látványosak. Sok esetben keresettebbek, mint a természetes színek. Ezeket a színeket különböző csiszolási formákkal, akár fazettált, akár mattított csiszolással kobinálva, achát ékszerek rendkívül széles választékát kapjuk. 

Gyakori kérdés szokott lenni, hogy akkor ezek teljesen elveszítik-e a rájuk jellemző energiákat. Üzleteinkben erre azt a választ szoktuk adni, hogy oka van annak, hogy valakit melyik kő szólít meg. Legyen az színezett, vagy eredeti színű, az achát mindenképpen sokat segíthet nekünk, hiszen régóta az elfogadás köveként ismerik.

 

2024-01-29