Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Moldavit

A moldavit egy nagyon különleges ásvány. A tektitek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy egy meteorit becsapódás után keletkezező kondenzált kőzetpárából alakulnak ki. Nevét is a csehországi Moldva folyóról kapta, ami a becsapódás helyszíne. Ebből következik, hogy a fellelhető moldavitok száma véges. A kereskedelemben elérhető mennyiség rohamosan csökken.

Leggyakrabban marokkő formájában értékesítik, de kedvelt medálként is. Általában igyekeznek meghagyni a nyers állapotát, így a medálok is inkább körbe pántolt foglalatot kapnak, bár csiszolt formában is gyönyörű.

Könnyen felismerhető a tektitekre jellemző „ragyás” felszíne és üveges fénye. Színe a palackzöldtől barnás zöldig terjed, viszonylag puha ásvány (5 ½ a keménysége)

Energetikai szempontból úgy tartják, hogy a földön kívüli és a földi energiák egyesítője. Nagy mértékben növeli más kristályok hatását. Lehetővé teszi, hogy a magasabb rendű énünkkel kommunikáljunk. Harmadik szemre téve, meditáláshoz használják. Segíthet minket abban is, hogy megértsük, miért ezt az inkarnációt választottuk. Erősíti az empátiát.

2023-09-07

A bagoly mint szimbólum

A bagolyra, mint klasszikus európai jelképállatra gondolunk.

Mint annyi mindenről, erről is eltérően vélekedtek az egyes korok és kultúrák. Azonban minden kultúra, nép mágikus madárnak tartja.

Volt idő, hogy az éjszakai életmódot élő madarat kifejezetten halálmadárnak tartották. Azonban ez a negatív megítélés szerencsére ritkán fordult elő.

Már az ókori görögök is a bölcsesség madarának tekintették. Pallasz Athéné szent állata is a bagoly volt, hatalmas szemével belelátott a dolgok legmélyére és ismerte a jövőt is.

Tágra nyílt szeme ma is az éber figyelést testesíti meg. Egész figurája a tudásvágyat és a bölcsességet jelképezi. Nem véletlen, hogy a könyvtárak jelképe is.

Kedvelt mesefigura is. Akár a Micimackó kissé tudálékos Bagoly alakjára, akár doktor Bubóra gondolunk, mindenképp egy nagytudású karakter kerül a gyerekek elé (A Bubo bubo a nagy fülesbagoly vagy uhu latin neve)

Tőlünk távol, egyes indián törzsek is bagoly tollat tettek az alvó csecsemők mellé, hogy nyugodt legyen az álmuk. Nem véletlen, hogy az álomfogók szerves része is a bagoly toll.

 

Manapság kedvelt ajándék diplomázók, ballagók részére ásvány bagoly figurát ajándékozni.

2023-06-06

Sárkányok

A Sárkányok

A sárkányok már az emberiség hajnalán is a kultúránk részét képezték. Eleltérő jelentéssel bíró lények voltak, mivel valószínűleg különböző tájanként egymással párhuzamosan épültek be a helyi mitológiába. A legtöbb esetben azonban leginkább segítő, védő szimbólum.

Kígyó szerű sárkányok már a mezopotámiai kultúrában is jelen voltak.

A keresztény vallásban inkább a gonosz megtestesítőjeként jelenik meg, Sárkányölő Szent György egy mindenki által ismert alak.

Magyarországon is működött a Sárkány lovagrend, melynek jelképe egy a farkával önmagát megfojtó, feláldozó sárkány. Ami a nemes lélekre utal, aki hajlandó saját magát is feláldozni, azért hogy másokon segítsen.

Keleten a legfőbb bölcsesség, a halhatatlanság szimbóluma Gyógyító erő birtokosa. Neki tulajdonítják az írás és a tudományok feltalálását.

Lehet jóságos (égi) és pusztító (földi) is. Hiszen a sárkány hozza az elemi csapásokat, de a termékenyítő esőt is. A mai napig tartanak tavasszal látványos sárkányünnepeket Keleten. Úgy tartották, hogy a sárkányok télen a föl mélyében laknak, és tavasszal jönnek elő esőket és viharokat hozva magukkal.

Démonűző, védő szimbólumként is használják.

2023-05-22

Ásvány gömbök

A gömb forma már régóta a kultúránk része. Alapvetően egy tökéletesség jelkép. (A lecseppenő víz is azért igyekszik ezt a formát felvenni, mert számára ez a leg energiatakarékosabb.)

Az ásványokat is régóta csiszolják erre a formára. A klasszikus kristálygömbök is hegyikristályból készültek(készülnek). Úgy tartják, hogy akinek van hozzá adottsága az ebben megláthatja a jövőt.

A technológia fejlődésével azt várnánk, hogy egyszerűbb lesz a kicsiszolácsuk és ez által olcsóbbá válnak. Ám ez sajnos nem ilyen egyszerű. A gömb forma kialakításához először egy egyenlő oldalú kockát csiszolnak ki. Majd az éleket újra meg újra ferdére vágják és lecsiszolják amíg legömbölyödött, sokszögű test nem lesz belőle. A golyó befejezése megfelelő csiszoló edényben történik kézzel.

Ehhez megfelelő méretű és minőség kristályokra van szükség. Sajnos azonban az ehhez felhasználható ásványok egyre kevésbé elérhetőek. Valamint pl. a hegyikristály esetében a tiszta áttetsző, zárványtól mentes gömbök a kedveltek. Ez a rész pedig általában az ásvány csúcsa, amiből viszonylag kis méretű göböt lehet csak kicsiszolni. Így a jó minőségű ásványgömbök ára egyre drágul.

A történelem folyamán többször is találkozhatunk karakteres gömbökkel. Elég csak a magyar jogarra gondolni, amiben egy gyönyörűen csiszolt hegyikristály gömb található (három oroszlán vésettel)

2023-03-06