Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Borostyán

Ezt az ásványt már a történelem előtti idők óta használják ékszerként, amulettként füstölőszerként.

Manapság gyönyörű ékszerek készülnek belőle, általában ezüst foglalattal, azonban vigyázni kell rájuk, mert érzékenyek a vegyszerekre (pl. parfümök), és a nyomásra, hiszen rendkívül puha ásvány (2-2,5 Mohs-keménységű). Előszeretettel készítenek belőle baba-láncokat. Úgy tartják, hogy a fogzási fájdalmakat csökkenti, és nyugtatja a piciket. (Üzleteinkben is tartunk baba láncokat, amik mindegyike szemenként csomózott és rejtett kapcsos a picik védelme érdekében)

A borostyán az ún. organikus eredetű kövek közé tartozik, hiszen nem más, mint a fenyő megkövült gyantája. Neve a német börnen=égni igéből származik, ami arra utal, hogy meggyújtható. Ekkor a tömjénhez hasonló jellegzetes égett gyanta illatot áraszt. Sajnos ezt a típusú ásványt (is) gyakran hamisítják, viszont a hamisítványok sosem adják ezt a jellegzetes illatot. Beazonosításnál az is segítség lehet, hogy ruhával megdörzsölve a valódi kövek elektromos töltést kapnak és apró tárgyakat vonzanak magukhoz.

Színe aranysárga barna vagy narancsos, de előfordulnak zöld, vörös, ibolya és fekete színű kövek is. Általában apró méretű köveket találnak, de egyes lelőhelyeken nem ritkák a 10 kg-os darabok sem. Az ásvány jellegzetessége, hogy tartalmazhat rovarokat mohát, zuzmót, leveleket is, azonban a nagyobb méretű kövekben békák, gyíkok is előfordulnak.

Levegőbuborékok is lehetnek benne, ami azonban homályos megjelenést adhat a kőnek, ezért szokták olajban hevíteni, és ettől az ásvány kitisztul.

Ambroid: apró, de valódi borostyán darabok felhevítésével és összenyomásával sajtolt borostyán

2020-09-01

Kristályvíz készítés

A kristályvizek készítésekor tulajdonképpen az ásványokba zárt információ kerül át a vízbe. Az így informált vizek a kövekhez hasonló pozitív hatást fejthetnek ki a szervezetünkre. Ezeket a vizeket aztán lehet külsőleg és belsőleg is alkalmazni.

A külsőleg használt kristályvizek főleg akkor lehetnek hasznosak, ha az adott terület nehezen kezelhető ásvánnyal. (pl. nehezen helyezhető el a kívánt testfelületen az ásvány) Ekkor érdemes az adott testfelületet ecsetelni, vagy borogatni a kristályvízzel. Készíthetünk továbbá fürdővizet is ásványokkal. Esetleg szórófejes flakonnal óvatosan sebek felszínére is juttathatunk kristályvizet, így elősegítve a sebgyógyulást. (egyéb módon nem is igazán tudnánk a sebre helyezni a köveket)

A belsőleg használt kristályvizek testi és lelki panaszok enyhítésére is szolgálhatnak. Azonban fontos betartanunk egy-két szabályt alkalmazásukkor. Oda kell figyelni pl. a felhasznált víz minőségére (a vezetékes víz, vagy a műanyag palackos ásványvizek nem megfelelőek). Ügyeljünk a megfelelő adagolásra is, ugyanis bizonyos kristályvizek csak kis mennyiségben fogyaszthatók intenzív hatásuk miatt. Minden esetben érdemes lehet szakértő tanácsát kérni!

Kristályok kiválasztása: Érdemes észben tartani, hogy a jobb minőségű kövekkel készült kristályvíz minősége is jobb lesz. A leg alkalmasabb kövek a nyers ásványok. Azonban a hozzájuk tapadó anyakőzettől mentesnek kell lenniük. Előkoptatott vagy koptatott köveket is használhatunk, ám ezek kereskedelmi forgalomba inkább csak viaszolás, polírozás után kerülnek. Az így kezelt köveket viszont kerülni kell kristályvíz készítésekor, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi oldódik ki belőlük. Amennyiben csak polírozott köveket sikerül be szereznünk, érdemes egy üveg kémcsőbe helyezni őket, és így a vízbe tenni, mert a víz ilyen módon is át tudja venni az ásvány energiáját, de a vegyi anyagok kioldódását el tudjuk kerülni. A foglalatban levő köveket kerüljük.

Az ásványokat mechanikai és energetikai tisztítás után tudjuk a vízbe helyezni. Fontos megjegyezni, hogy a kristályvíz „romlandó”.  Attól függően, hogy milyen módon tároljuk, a felhasználható ideje pár naptól az egy hétig terjed (pl. ne érje napfény)

Használhatunk kristályvíz készítéséhez csak egy típusú ásványt, de akár különböző kőkombinációkat is. Ebben mindenképp érdemes szakember véleményét kikérni.

2020-07-16

Gyöngy

Az ásvány ékszerek között különleges helyet foglalnak el a gyöngyből készült ékszerek. Ezeket ugyanis kagylók vagy esetenként csigák hozzák létre. Tulajdonképpen a gyöngy egy védekező reakció valamilyen idegen testel szemben, ami a kagyló belsejébe jutott.

Többféle képen lehet a gyöngyöket osztályozni. Léteznek az igaz gyöngyök, amik emberi beavatkozás nélkül jönnek létre, valamint a tenyésztett gyöngyök. Ennek lényege, hogy mesterségesen helyeznek el idegen anyagot a kagylóban. Ma már nem igazán beszélhetünk természetes úton keletkezett gyöngyökről, a kereskedelemben található gyöngyök 99% tenyésztett. A tenyésztett gyöngyök is természetes gyöngyöknek minősülnek, még ha emberi bevatkozás erdménye képen jöttek is létre.

A tenyésztett gyöngyök is több félék lehetnek: Megkülönböztetünk édes vízi és sós vízi (akoya) gyöngyöket, keletkezési helyüktől függően.

A mag beültetése a kagylóba rendkívül ügyes kezet igényel. Egy kagylóba akár több gyöngy is beoltható, így eredményesebbé válik a folyamat. Az így beoltott kagylókat kagylórekeszekben vissza engedik a vízbe, és éveken át gondozzák őket (pl. évente többször eltávolítják a hínárt a felszínükről)

A gyöngyház réteg növekedési sebessége változó lehet. De igen erősen befolyásolja a gyöngy minőségét, hogy hány évig is tartották a kagylót a vízben.

Aratáskor kiveszik a gyöngyöket a kagylóból, megmossák, szárítják, végül szín méret és minőség alapján osztályozzák.

Mivel a gyöngy ékszerek organikus eredetűek, ezért rendkívül érzékenyek a vegyszerekkel szemben. Sőt hajlamosak lehetnek a kiszáradásra is.

2020-06-02