Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Achát

Már 3000 évvel ezelőtt is ismert ásvány volt. Pecséthengereket, ékszereket, gemmákat és edényeket is készítettek belőle.

Szintén a kvarccsoporthoz tartozik, koncentrikusan héjas kalcedon, amelybe néha opálos anyag is rakódik. A sávok lehetnek eltérő és azonos színárnyalatúak is.

A legtöbb achát szürkés színű, éppen ezért festéssel varázsolják őket élénk színűre. Az achátfestést már a rómaiak is ismertél, de Németországban dolgozták ki igazán a technológiát az 1820-as évektől. A szakemberek a könnyen festhető rétegeket puhának, a többit pedig keménynek nevezik. A pontos festési technológia mindig cégtitok. Fontos azonban kiemelni, hogy ez sosem felületi festést jelent, hanem az egész ásványt színezik meg anyagában. Így a festék nem kopik ki.

Ma igazán színpompás ékszerek kedvelt alapanyaga. Az ezotériában az elfogadás köveként ismert. Serkenti az agyműködést, és jó hatással lehet az emésztésre is. Segít a depresszió leküzdésében.

 

2021-01-15

Lápisz Lazuli (kék kő)

Fő alkotója a lazurit (25-40%), mely mellett mindig jelen van más ásvány is (pl. pirit, csillám, diopszid stb.) A változó összetétele miatt igen változatos a fizikai megjelenése is. (Pl. a színe a mély kéktől az egészen fehéres ásványig, vagy a mohs- keménysége: 5-6 ig.)

Ez az egyik leg régebben használt ásvány. Már a történelem előtti időkben is készítettek belőle ékszereket. A középkorban pedig népszerű volt festékek alapanyagaként és templomi berakásokat, falborításokat is készítettek belőle.

Sok híres tárgyban, pl. Tutankhamon maszkjában is megtalálható.

A világon sokfelé megtalálható, azonban a legszebb minőségű ásványok Afganisztánból érkeznek. Ezekben a szín egyenletes eloszlású, és sávokban megjelenik benne a pirit is. Általában elmondható, hogy minél kékebb, annál tisztább minőségű az ásvány. A származási hely sokszor következtethető az ásvány minőségéből: Az Orosz országból érkező kövekben pl. általában erősen érvényesül a kalcit okozta fehér szín.

A harmadik szem és a torokcsakra kövének tartják. Jótékonyan hat az idegrendszerre, segít összeszedni a gondolatainkat. Migrénes fejfájásra is ajánlják. Rákos megbetegedések korai szakaszában is segítség lehet.

2020-11-04

Borostyán

Ezt az ásványt már a történelem előtti idők óta használják ékszerként, amulettként füstölőszerként.

Manapság gyönyörű ékszerek készülnek belőle, általában ezüst foglalattal, azonban vigyázni kell rájuk, mert érzékenyek a vegyszerekre (pl. parfümök), és a nyomásra, hiszen rendkívül puha ásvány (2-2,5 Mohs-keménységű). Előszeretettel készítenek belőle baba-láncokat. Úgy tartják, hogy a fogzási fájdalmakat csökkenti, és nyugtatja a piciket. (Üzleteinkben is tartunk baba láncokat, amik mindegyike szemenként csomózott és rejtett kapcsos a picik védelme érdekében)

A borostyán az ún. organikus eredetű kövek közé tartozik, hiszen nem más, mint a fenyő megkövült gyantája. Neve a német börnen=égni igéből származik, ami arra utal, hogy meggyújtható. Ekkor a tömjénhez hasonló jellegzetes égett gyanta illatot áraszt. Sajnos ezt a típusú ásványt (is) gyakran hamisítják, viszont a hamisítványok sosem adják ezt a jellegzetes illatot. Beazonosításnál az is segítség lehet, hogy ruhával megdörzsölve a valódi kövek elektromos töltést kapnak és apró tárgyakat vonzanak magukhoz.

Színe aranysárga barna vagy narancsos, de előfordulnak zöld, vörös, ibolya és fekete színű kövek is. Általában apró méretű köveket találnak, de egyes lelőhelyeken nem ritkák a 10 kg-os darabok sem. Az ásvány jellegzetessége, hogy tartalmazhat rovarokat mohát, zuzmót, leveleket is, azonban a nagyobb méretű kövekben békák, gyíkok is előfordulnak.

Levegőbuborékok is lehetnek benne, ami azonban homályos megjelenést adhat a kőnek, ezért szokták olajban hevíteni, és ettől az ásvány kitisztul.

Ambroid: apró, de valódi borostyán darabok felhevítésével és összenyomásával sajtolt borostyán

2020-09-01

Kristályvíz készítés

A kristályvizek készítésekor tulajdonképpen az ásványokba zárt információ kerül át a vízbe. Az így informált vizek a kövekhez hasonló pozitív hatást fejthetnek ki a szervezetünkre. Ezeket a vizeket aztán lehet külsőleg és belsőleg is alkalmazni.

A külsőleg használt kristályvizek főleg akkor lehetnek hasznosak, ha az adott terület nehezen kezelhető ásvánnyal. (pl. nehezen helyezhető el a kívánt testfelületen az ásvány) Ekkor érdemes az adott testfelületet ecsetelni, vagy borogatni a kristályvízzel. Készíthetünk továbbá fürdővizet is ásványokkal. Esetleg szórófejes flakonnal óvatosan sebek felszínére is juttathatunk kristályvizet, így elősegítve a sebgyógyulást. (egyéb módon nem is igazán tudnánk a sebre helyezni a köveket)

A belsőleg használt kristályvizek testi és lelki panaszok enyhítésére is szolgálhatnak. Azonban fontos betartanunk egy-két szabályt alkalmazásukkor. Oda kell figyelni pl. a felhasznált víz minőségére (a vezetékes víz, vagy a műanyag palackos ásványvizek nem megfelelőek). Ügyeljünk a megfelelő adagolásra is, ugyanis bizonyos kristályvizek csak kis mennyiségben fogyaszthatók intenzív hatásuk miatt. Minden esetben érdemes lehet szakértő tanácsát kérni!

Kristályok kiválasztása: Érdemes észben tartani, hogy a jobb minőségű kövekkel készült kristályvíz minősége is jobb lesz. A leg alkalmasabb kövek a nyers ásványok. Azonban a hozzájuk tapadó anyakőzettől mentesnek kell lenniük. Előkoptatott vagy koptatott köveket is használhatunk, ám ezek kereskedelmi forgalomba inkább csak viaszolás, polírozás után kerülnek. Az így kezelt köveket viszont kerülni kell kristályvíz készítésekor, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi oldódik ki belőlük. Amennyiben csak polírozott köveket sikerül be szereznünk, érdemes egy üveg kémcsőbe helyezni őket, és így a vízbe tenni, mert a víz ilyen módon is át tudja venni az ásvány energiáját, de a vegyi anyagok kioldódását el tudjuk kerülni. A foglalatban levő köveket kerüljük.

Az ásványokat mechanikai és energetikai tisztítás után tudjuk a vízbe helyezni. Fontos megjegyezni, hogy a kristályvíz „romlandó”.  Attól függően, hogy milyen módon tároljuk, a felhasználható ideje pár naptól az egy hétig terjed (pl. ne érje napfény)

Használhatunk kristályvíz készítéséhez csak egy típusú ásványt, de akár különböző kőkombinációkat is. Ebben mindenképp érdemes szakember véleményét kikérni.

2020-07-16