Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Zafír

A zafír a nevét a színéről kapta (görög ’kék’). Már az ókor óta ismert és szeretett ásvány. Azonban zafír néven sokszor a lápiszt értették.

Az 1800-as években ismerték fel, hogy a rubinnal együtt a kurund csoportba tartozik. Színadó anyaga a vas és a titán, ezek különböző színárnyalatokat eredményeznek. Ezeket a színváltozatokat minősítő szóval illetik, pl. zöld zafír, sárga zafír. A legértékesebb a tiszta mélykék színárnyalata. Esetleg előfordulhatnak rutil zárványok is benne, ekkor jellegzetes „csillaghatást” láthatjuk.

A zafírt a bölcsesség köveként ismerik. Minden színváltozatnak megvan a maga jellegzetes bölcsessége. pl. a fekete zafírt kiváló védőkőnek tartják.

Biztosítja az elme békéjét és a higgadtságot, segíti az önkifejezést. Általa észre vehetünk olyan igazságokat, összefüggéséket is, melyek egyébként rejtve maradnának elötünk.

Manapság is kedvelt ékszer, főleg ezüsten és aranyban befoglalva.

A történelem folyamán rengeteg híres zafírt jegyeztek fel. Ezeknek kalandos útjait a mai napig nyomon kísérhetjük. pl. az angol koronaékszereket díszítő „Szent Edward” és „Stuart-zafír”. Vagy akár a legnagyobb csiszolt zafír (536 ct) az „India csillaga” amit az Amerikai Természettudományi múzeumban őriznek.

2022-09-23

Rubin: A szenvedély köve

Nevét jellegzetes piros színéről kapta (lat. Rubeus) A zafírral együtt a kurund csoport tagja. 1800 táján ismerték fel, hogy csak ez a két kő tartozik ebbe a csoportba. (előtte pl. a gránátot is rubinnak hívták. Valamint karunkulusnak nevezték a piros spinellel együtt.)

Színárnyalatai a rózsaszíntől a bíborig esetleg a barnásvörösig terjedhetnek. Ez sok esetben utalhat a lelőhelyre is, azonban csak a színből nem lehet beazonosítani az ásvány származási helyét. Így pl. a ”burmai rubin” megnevezés félrevezető, inkább minőségi kategóriát jelöl. Színeloszlása gyakran egyenletlen, foltos. Színét a króm adja, barnás árnyalatoknál pedig a vas. Színe hevítéssel javítható.

Rideg ásvány, így csiszolásánál ezt figyelembe kell venni. A gyémánt után a legkeményebb anyag.

Úgy tartják, fokozza az életszenvedélyt, de sosem önpuszító módon. Serkenti a szívcsakrát. A bőséget hozó kövek közé sorolják. Nemcsak megszerezni, de megtartani is segít a javakat és a szenvedélyt. Bátorságra és határozottságra ösztönöz.

Fizikálisan jó hatással van a szívre, nyirokrendszerre a keringésre és az ivarszervekre.

A kos, rák, oroszlán, nyilas és skorpió csillagjegyekhez társítják.

2022-06-16

Ásvány karkötők használata

Az ásványok, ásvány ékszerek használata az emberi civilizációval egyidős. Ezek nem csak a gazdagságot, előkelőséget szimbolizálták, hanem sok esetben energetikai segítséget, gyógyulást is vártak tőlük. Ez a napjainkban is hasonlóképpen működik.

Az ásvány ékszerek, (ásványkarkötők, ásványláncok és medálok) ma is fantasztikus divatékszerek. Habár gyakran nemesfém foglalatban találhatóak, napjainkban többnyire elasztikus gumira felfűzött változatuk a legkedveltebb. Ennek talán legfőbb oka, hogy praktikusan, könnyen viselhetőek, valamint mivel fizikálisan is érintkeznek a bőrrel, így könnyen vehetjük fel az ásványok energiáit.

Amit fontos tudni róluk, hogy első használat előtt mindenképpen érdemes őket energetikai tisztításnak alávetni. (Lásd 2019. 01.04.-es blogunk) Ezt a tisztítást ajánlott időről időre megismételni. Azonban a gumis karkötők esetén a folyóvizes tisztítás rövidítheti a karkötő élettartamát. Ezért célszerű lehet úgy felfrissíteni, hogy a felfűzést ne érje közvetlenül víz (pl. nylon zacskóba helyezve, esetleg más ásvánnyal)

Érdemes lehet figyelni arra is, hogy levételkor ne húzzuk túl a gumit, így sokáig használhatjuk kedvenc ékszereinket. Vigyázzunk arra is, hogy lehetőleg ne akadjunk be vele semmibe, hiszen így is megelőzhető a gumis damil megrongálódása.

Ezek a felfűzések még a legnagyobb odafigyelés mellett is elfáradnak idővel. Így érdemes lehet őket évente, vagy amikor érezzük, hogy kilazulnak újra fűzni. Saját termékeink szervízelését szívesen vállaljuk alkatrész áron bármelyik szaküzletünkben.

2022-05-02

Kunzit

A spodumen csoport tagja, csakúgy, mint a Hiddenit. Először 1877-ben fedezték fel ezt a csoportot Brazíliában. Sokáig nem tudták, hogy ez a két kő ugyanannak az ásványnak a két változata. Sok helyen még ma is együtt emlegetik ezt a két ásványt. Nevét G.F. Kunz mineralógusról kapta, aki 1902-ben először leírta.

Színét a mangán tartalmának köszönheti. Legtöbbször világos színű. Színe kifakulhat, napfényre érzékeny. A rózsaszín szín egyes esetekben besugárzással erősíthető. Tökéletes a hasíthatósága, sérülékeny.

Úgy tartják, életre kelti a szívet. Segíti a szeretetteljes kommunikációt. Erős védelmezőkőnek is tartják. Nem csak a viselőjét, hanem annak környezetét is megvédi. Segíti a kreativitást és az érzelmek szabad kinyilvánítását. Ugyanakkor segít abban is, hogy elfogadjuk a minket ért kritikákat. Erős kapcsolata van a szívvel, így segít az érzelmeink felszabadításában is. Erősíti a komprmisszumok megkötését.

Erősítheti a keringési rendszert és a szívizmot. Finoman támogatja az immunrendszert. Érzelmekkel való kapcsolata révén segíthet a pánikbetegséggel küzdőknek.

2022-02-21