Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.

Az Ásványékszerek használata:

 

A legfontosabb tudnivaló az ásvány ékszerekről, hogy sérülékenyek. Éppen ezért minden fajta ütődéstől, és fizikai behatástól óvni, védeni kell őket. A legtöbb ásvány érzékeny a kemikáliákra is. Így mindenképpen kerülni kell a vegyszerekkel való találkozásukat. (parfümök, krémek, kézmosáskor a szappan, termálvíz stb.) Érdemes az ékszereinket alváskor levenni.

A különböző ékszereknél más és más dologra kell odafigyelni.

Karkötők: Az általunk tartott karkötők túlnyomó többségben két félék: gumisak, vagy kapcsosak.

A kapcsos karkötő esetében nagyon oda kell figyelni, hogy a karkötővel nem szabad beakadni, illetve nem szabad a kapcsot feszegetni, mert akkor a kapocs kilazulhat, rosszabb esetben az egész karkötő is elszakadhat.  Ezen felül érdemes odafigyelni arra is, hogy a felfűzés idővel elöregszik, éppen ezért kapcsos karkötő esetében érdemes 1 de legkésőbb 2 évente újra fűzést kérni.

Gumis karkötő esetében szintén kerülni kell a beakadást. Amire ennél a felfűzésnél fokozottan ügyelni kell, az a karkötő fel és levétele. Semmiképpen ne feszítsük túl a gumit, mert úgy nagyon lerövidül a felfűzés élettartama. Célszerű a karkötőt inkább csak felgörgetni a kézen, így a lehető leg kevesebb lesz a felesleges tágulás. Ennél a típusú karkötőnél gyakrabban, évente ajánlott az újra fűzés. De érdemes folyamatosan figyelni a felfűzés állapotát. Amennyiben úgy látjuk, hogy a gumi kezd kilazulni, vagy rojtosodni, akkor érdemes azonnal kérni az újra fűzését.

Nyakláncok: Nyakláncok viselésénél megközelítőleg azonos dolgokra kell figyelni minta kapcsos karkötők esetében.

Medálok: A medálok esetében külön ki kell emelni a ragasztott köves medálokat. Ezek fokozottan érzékenyek a vegyszerekre és a hőtágulásra. Éppen ezért ezek viselete pl. szaunázáskor nem túl célszerű. Természetesen a leejtést és a vegyszereket ezekkel is kerülni kell.

Gyűrűk: A legtöbb ragasztott köves gyűrű élttartamát nagyon lerövidíti a kézmosás, ill. a mosogatás, ezért ezeket mindenképp le kell venni ilyenkor. Bár a foglalt kövesek levétele is célszerű ekkor. Fontos, hogy a kéz krémezésekor is le kell venni a gyűrűket. Sok esetben a krémek megrekednek a gyűrűk apró hézagainál, és rendkívül el tudják rontani a gyűrűk ragyogását. Valamint az ásványok is érzékenyek lehetnek rá. Az általunk forgalmazott gyűrűk javítását csak abban az esetben tudjuk vállalni, ha minden része megvan. (kiesett, elhagyott követ nem tudunk pótolni.)

 

Vegyszerekre fokozottan érzékeny ásványok általában az organikus kövek: gyöngyök, korallok, borostyánok. De ezen felül a malachitra a türkizre és a lápisz lazulira is fokozottan kell vigyázni

Ha egy ásvány vegyi bahatás miatt elveszíti a fényét, akkor az általában már nem visszahozható.

 

Egyes ásványok pl. a rózsakvarc és az ametiszt hajlamosak a túlzott napfénytől kifakulni. Így ezekkel az ásványokkal a napozás nem ajánlott. Az ametiszt ezen felül érzékeny a túl nagy hőre is