Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Ásvány gömbök

A gömb forma már régóta a kultúránk része. Alapvetően egy tökéletesség jelkép. (A lecseppenő víz is azért igyekszik ezt a formát felvenni, mert számára ez a leg energiatakarékosabb.)

Az ásványokat is régóta csiszolják erre a formára. A klasszikus kristálygömbök is hegyikristályból készültek(készülnek). Úgy tartják, hogy akinek van hozzá adottsága az ebben megláthatja a jövőt.

A technológia fejlődésével azt várnánk, hogy egyszerűbb lesz a kicsiszolácsuk és ez által olcsóbbá válnak. Ám ez sajnos nem ilyen egyszerű. A gömb forma kialakításához először egy egyenlő oldalú kockát csiszolnak ki. Majd az éleket újra meg újra ferdére vágják és lecsiszolják amíg legömbölyödött, sokszögű test nem lesz belőle. A golyó befejezése megfelelő csiszoló edényben történik kézzel.

Ehhez megfelelő méretű és minőség kristályokra van szükség. Sajnos azonban az ehhez felhasználható ásványok egyre kevésbé elérhetőek. Valamint pl. a hegyikristály esetében a tiszta áttetsző, zárványtól mentes gömbök a kedveltek. Ez a rész pedig általában az ásvány csúcsa, amiből viszonylag kis méretű göböt lehet csak kicsiszolni. Így a jó minőségű ásványgömbök ára egyre drágul.

A történelem folyamán többször is találkozhatunk karakteres gömbökkel. Elég csak a magyar jogarra gondolni, amiben egy gyönyörűen csiszolt hegyikristály gömb található (három oroszlán vésettel)