Ásvány - ékszer webáruház. A minőségi ásványok forgalmazója.


Gyöngy

Az ásvány ékszerek között különleges helyet foglalnak el a gyöngyből készült ékszerek. Ezeket ugyanis kagylók vagy esetenként csigák hozzák létre. Tulajdonképpen a gyöngy egy védekező reakció valamilyen idegen testel szemben, ami a kagyló belsejébe jutott.

Többféle képen lehet a gyöngyöket osztályozni. Léteznek az igaz gyöngyök, amik emberi beavatkozás nélkül jönnek létre, valamint a tenyésztett gyöngyök. Ennek lényege, hogy mesterségesen helyeznek el idegen anyagot a kagylóban. Ma már nem igazán beszélhetünk természetes úton keletkezett gyöngyökről, a kereskedelemben található gyöngyök 99% tenyésztett. A tenyésztett gyöngyök is természetes gyöngyöknek minősülnek, még ha emberi bevatkozás erdménye képen jöttek is létre.

A tenyésztett gyöngyök is több félék lehetnek: Megkülönböztetünk édes vízi és sós vízi (akoya) gyöngyöket, keletkezési helyüktől függően.

A mag beültetése a kagylóba rendkívül ügyes kezet igényel. Egy kagylóba akár több gyöngy is beoltható, így eredményesebbé válik a folyamat. Az így beoltott kagylókat kagylórekeszekben vissza engedik a vízbe, és éveken át gondozzák őket (pl. évente többször eltávolítják a hínárt a felszínükről)

A gyöngyház réteg növekedési sebessége változó lehet. De igen erősen befolyásolja a gyöngy minőségét, hogy hány évig is tartották a kagylót a vízben.

Aratáskor kiveszik a gyöngyöket a kagylóból, megmossák, szárítják, végül szín méret és minőség alapján osztályozzák.

Mivel a gyöngy ékszerek organikus eredetűek, ezért rendkívül érzékenyek a vegyszerekkel szemben. Sőt hajlamosak lehetnek a kiszáradásra is.